Anything you ask for
 
Početna stranicaPočetna stranica  CalendarCalendar  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  RegistracijaRegistracija  LoginLogin      
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Forum
Affiliates
free forum
 
prosinac 2016
ponutosričetpetsubned
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Besamel umak - porijeklo i priprema

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
zrinka



Broj postova : 111
Join date : 01.02.2010
Lokacija : Split - Croatia

PostajNaslov: Besamel umak - porijeklo i priprema   pon vel 08, 2010 12:12 pm

Besamel umak - porijeklo i priprema



Sigurno vam nikada nije palo napamet pitanje tko je izmislio taj divni mliječni umak - besamel?




Sigurno niste znali da njegovo porijeklo datira jos iz 17.st. iz doba Luja XIV. Priča kaze da ga je izmislio jedan kanonik na njegovom dvoru, čiji je prvotni recept uz vrhnje sadrzavao brasno i maslac, ljutiku, persin te luk, dok se danas u suvremenoj kulinarskoj verziji umjesto vrhnja koristi mlijeko, ali i ne ubacujemo previse sastojaka kako su to radili nekada.
Besamel, mliječni umak nezaobilazan je kod pripremanja lazanja svih vrsta, a jednako tako i musaka.

U velikom riječniku stranih riječi Bratoljub Klaić za besamel navodi; franc. béchamelle- po imenu pronalazača financijera Béchamela iz 17 st.- gust umak od mlijeka ili vrhnja s jajima i brasnom!

Priprava osnovnog besamel- mliječnog umaka je vrlo jednostavna! Iako za njegovu pripremu postoje desetci različitih recepata i varijacija koje se primjenjuju kako za koje jelo, a jednako se tako mijenjaju u različitim tradicionalnim svjetskim kuhinjama ipak postoji osnova od koje se rijetko odstupa. Donosimo vam klasičan recept za pripremu besamel umaka. Kada usavrsite osnovni besamel, pustite malo masti na volju kod idućeg pripremanja.

Brzi besamel umak

Sastojci:

100 g. brasna

100g. maslaca

1,5 l mlijeka

malo bijelog papra

sol

(volite li mozete dodati i malo muskatnog orasčića)

Priprema:

Na zagrijanom maslacu lagano poprzite brasno uz neprestano mijesanje. Dolijte zagrijano mlijeko, dodajte sol, bijeli papar i pjenjačom mijesajte na vatri od 5 do 10 minuta. Zatim skinite umak s vatre i dalje mijesajte dok ne dobijete gust i gladak umak.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Besamel umak - porijeklo i priprema
Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Zoki's Club :: Zivot i Stil :: Gastronomija-
Forum(o)Bir: